Zastanawiam się ostatnio nad Orange i T-Mobile 😕. Myślałem, że Orange ma lepszy zasięg, ale słyszałem, że T-Mobile też się nieźle rozwinął. Planuję zmienić abonament, ale nie wiem, czy lepszy jest ten tańszy pakiet w T-Mobile czy bardziej rozbudowane usługi w Orange. Ktoś miał porównanie z własnego doświadczenia? Zależy mi głównie na stabilnym internecie mobilnym i dobrej obsłudze klienta.
Orange czy T-Mobile: którą sieć lepiej wybrać?
Chyba T-Mobile ma teraz jakąś nową ofertę dla przenoszących numer, ale nie kojarzę szczegółów.
Moim zdaniem kluczowa jest aplikacja do monitoringu transferu – u T-Mobile jest czytelniejsza i pozwala włączać dodatki prosto z poziomu smartfona. Orange też ma apkę, ale dużo funkcji jest ukrytych za logowaniem na stronie. Przydatne, jeśli często zmieniasz pakiety lub musisz dokupić GB na szybko.
Nie ma jednej odpowiedzi, lepiej przetestować oba w swoim telefonie i porównać pokrycie w aplikacji operatora.
W mojej rodzinie mamy Orange w domu i T-Mobile w komórkach – to dlatego, że firma brała T-Mobile z rabatem, ale generalnie poza wyłączeniami serwisowymi Orange jest stabilniejszy.
Też się nad tym zastanawiałem, czekam na więcej opinii.
bierz Orange, lepszy zasieg, tyle w temacie.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale bodajże Orange ostatnio podniósł ceny za pakiet 10 GB.
T-Mobile, bo tańszy abonament i pakiety GB, Orange za drogie według mnie.
Z moich obserwacji: Orange ma minimalnie lepsze prędkości uploadu, co przy pracy zdalnej może się przydać. Natomiast T-Mobile ma częściej rabaty dla studentów i młodych rodzin, jeśli do tego kwalifikujesz się, to możesz załapać się na ofertę dużo tańszą niż standardowa.
Sprawdź też promocje z opcją przelewów gigabajtów do innych operatorów – Orange w tym roku wprowadziło taką możliwość, a T-Mobile dopiero zapowiada testy. Różnice w cenie między średnimi pakietami 20–30 GB to zazwyczaj 5–10 zł, warto zwrócić uwagę na umowę na czas określony i ewentualne opłaty aktywacyjne.
Ja przesiadłem się z Play na Orange i zasięg w mojej okolicy naprawdę dużo lepszy niż u poprzedniego operatora. Co do T-Mobile, znajomy ma u niego abonament i chwali sobie szybkie LTE w mieście, ale poza centrum bywa słabo. Jeśli zależy Ci na dobrym pokryciu na wsi i możliwościach dodatkowych (roaming, oferty rodzinne itp.), to Orange ma szerszą ofertę. Ceny są zbliżone.
Jak ktoś dużo dzwoni za granicę, to sprawdź stawki roamingowe – w T-Mobile często mają lepsze oferty na UE, a w Orange za 1 minutę płaciłem sporo.
U mnie Orange działa bez zarzutu, T-Mobile też ok, ale wolę ten pierwszy :)
Ja przenosiłem się z Orange do T-Mobile w zeszłym miesiącu i jestem zadowolony – mam darmowy dostęp do HBO GO, co w Orange było płatne. Zasięg w mieście praktycznie ten sam, a na weekendowych wypadach pod Kraków też nie narzekam.
Podbijam, sam nie wiem co wybrać.
Wydaje mi się, że Orange może mieć lepszy zasięg na południu Polski, ale nie jestem pewien, bo ja mieszkam w Warszawie.