Zastanawiam się nad odliczeniem badań krwi w rocznym rozliczeniu PIT. Miałem kilka badań prywatnie i chciałbym odzyskać część wydatków. Słyszałem, że są limity i progi, ale nie wiem jak to wygląda w praktyce. Ile procent mam szansę dostać z powrotem? Czy muszę zbierać faktury i czy jest jakiś minimalny próg kosztów? Pomóżcie proszę 😉
Ile można odzyskać z podatku za badanie krwi?
Też się nad tym zastanawiam, podbijam temat 😀
Rok temu zapłaciłem ok. 150 zł za kilka badań krwi i dzięki temu, że zrobiłem też USG i wizytę u specjalisty, przekroczyłem próg. W efekcie dostałem ok. 25–30 zł zwrotu. Bez innych kosztów medycznych raczej nie warto się przejmować.
Chyba trzeba mieć faktury i skierowanie od lekarza, ale nie jestem pewien czy sam koszt krwi wystarczy do odliczenia, ktoś sprawdzał?
Badania krwi traktuje się jako wydatek na leczenie i podlegają odliczeniu w części, która przekracza tzw. 7,75% twojego rocznego dochodu. Nadwyżkę od tej kwoty mnożysz przez stawkę podatku (17% lub 32%). Jeśli np. dochód wyniósł 50 000 zł, próg to ok. 3 887 zł, więc poniesione koszty leczenia powyżej tej kwoty możesz odliczyć. W praktyce, przy pojedynczych badaniach krwi nie osiągniesz progu, ale jeśli masz inne faktury medyczne, warto to zbierać.