Zastanawiam się nad otwarciem punktu kurierskiego w mniejszym mieście i ciekawi mnie ile realnie można zarobić na czysto. Widziałem różne stawki prowizji, ale nie wiem jakie są koszty stałe. Czy ktoś prowadzi punkt i może podzielić się przybliżonym miesięcznym zyskiem? Czy trzeba inwestować dużo w sprzęt i opłaty franczyzowe?
Ile można zarobić prowadząc punkt kurierski?
Pracowałem w punkcie kurierskim jako pracownik i widziałem, że właściciel zarabiał ok. 7k netto miesięcznie.
Czekam na więcej osób z konkretami.
Ogólnie progi rentowności zaczynają się od min. 200 paczek dziennie. Poniżej tej liczby trudno osiągnąć nawet 3k zysku.
U mnie wyszło ok. 6k miesięcznie czysto, a pracuję w niewielkim mieście.
Faktycznie kasa jest, ale wszystko zależy od lokalizacji i sezonu.
Też się nad tym zastanawiam, podbijam temat.
Zależy od lokalizacji i umowy z kurierem. Przeciętnie punkt franczyzowy generuje przychód 20-30 tys. zł miesięcznie, ale marża netto to raczej 5-8 tys. zł po odliczeniu kosztów najmu, mediów i pracowników.
Wydaje mi się, że gdzieś słyszałem o 4-7 tys. netto, ale nie jestem ekspertem.
Ja bym się skusił, fajna kasa jak ktoś lubi logistykę.
Otworzyłem punkt rok temu w 15-tysięcznym miasteczku i zysk po kosztach jest u mnie średnio 5k zł.
Miałem sezon świąteczny, wtedy przychód wzrósł o 50%, ale koszty pracownicze też poszły w górę.
Utrzymanie systemu, aktualizacje oprogramowania i ubezpieczenie to kolejne koszty, które zmniejszają marżę.
Chyba połowa stawki trafia do właściciela, reszta idzie na koszty?
U mnie po roku rezygnacja, bo zysk nie pokrywał awarii sprzętu i częstych napraw.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba są dodatkowe premie od paczek zagranicznych?
Fajny wątek, bo sam myślę o takiej inwestycji.
Orientujecie się jak to się rozlicza podatkowo?
Trzeba też uwzględnić opłatę franczyzową i zakup urządzeń. Po tych wydatkach rentowność to raczej 15-25% przychodu.
Podbijam, bo brak tu konkretów.