Próbuję od dłuższego czasu znaleźć pracę w Niemczech, ale nie wiem od czego zacząć. Strony z ogłoszeniami ogarniam, ale CV po niemiecku mnie przeraża. Może ktoś już to przerobił i podpowie jak najlepiej szukać? Czy lepiej szukać przez agencje czy samemu wysyłać aplikacje? Jak z zakwaterowaniem przy ofertach? Będę wdzięczny za każdy tip :)
Jak ogarnąć szukanie pracy w Niemczech?
U mnie pomogła grupka na Facebooku dla Polaków w Niemczech, tam wrzucali oferty od razu i mogłem na spokojnie pojechać na rozmowę.
Podbijam temat, też szukam wszystkiego co się da.
Najlepiej zacząć od przygotowania CV po niemiecku (Lebenslauf) i zarejestrować się na portalach jak Indeed.de, Stepstone czy Monster. Warto też odwiedzić Bundesagentur für Arbeit i skorzystać z darmowych ofert pracy. Przygotuj list motywacyjny w języku niemieckim i jeśli możesz, zainwestuj chwilę w kurs języka na poziomie B1/B2 przed wyjazdem.
Wydaje mi się, że przydałoby się jakiś certyfikat językowy, ale nie jestem pewny czy bez niego ktoś się zainteresuje.
Generalnie w Niemczech najwięcej ofert jest w logistyce i produkcji, ale można też szukać w branży IT jeśli ktoś ma doświadczenie.
Pracowałem w Monachium przez 3 miesiące, zacząłem od agencji, później trafiłem na bezpośrednie ogłoszenia w lokalnych gazetach i to zadziałało.
Ja bym też założył profil na XING, czasem tam fajne oferty wpadają.
Ja bym ogarnął agencję pracy tymczasowej, np. Adecco, i wysyłał CV na miejscowe oferty.