Potrzebuję porady, jaki nawóz będzie najlepszy pod kukurydzę na ziarno. Robiłem kiedyś kukurydzę na kiszonkę, ale na ziarno pewnie inne proporcje. Zastanawiam się czy lepiej iść w standardową mieszankę NPK 10-30-10 czy może coś z mikroelementami. Macie może doświadczenia z różnymi granulowanymi nawozami albo dolistnymi dodatkami? Dzięki za wszelkie sugestie 🙂
Jaki nawóz pod kukurydzę na ziarno polecacie?
Kiedyś testowałem płynny nawóz azotowo-fosforowy w fazie 6 liści i widziałem szybszy wzrost, ale na ziarno i tak lepiej sprawdził się granulowany NPK 8-24-24 przed siewem.
Ja stawiam na granulowany NPK 8-24-24, zawsze ok.
Też się nad tym ostatnio zastanawiam, bo rok temu plon był słabszy.
Ja bym brał NPK 10-26-26 i dorzucił dolistnie bor w fazie kwitnienia.
Wydaje mi się, że większa ilość potasu przyda się przed kwitnieniem, ale nie wiem czy to wystarczy.
Podbijam, też szukam optymalnej mieszanki.
Fajnie, że pytasz o proporcje, bo dużo zależy od gleby i pogody. U mnie raz dałem za mało fosforu i kolby były słabo wypełnione.
Jeżeli gleba ma odczyn poniżej 6, warto przed nawożeniem doliczyć wapnowanie, bo dostępność fosforu spada przy kwaśnym odczynie. Z mojego doświadczenia pod kukurydzę na ziarno najlepsze proporcje NPK to 15-30-15 z mikroelementami. Nie zapomnij o próbie glebowej.
Ja na piaszczystej glebie użyłem mieszanki NPK 12-32-16 plus siarczan magnezu i naprawdę było widać różnicę w wysokości roślin i wypełnieniu kolb. Wapnowałem też rok wcześniej, bo ziemia była mocno kwaśna. Plon ziarna wzrósł o ponad 1,5 t/ha w porównaniu z poprzednim rokiem. Może u ciebie też się sprawdzi.
Pod kukurydzę na ziarno kluczowe jest podanie większej dawki fosforu przed siewem (ok. 50–60 kg P₂O₅/ha) i potasu (ok. 80 kg K₂O/ha), przy czym azot dzielę na 2 części: 1/3 przed wysiewem, 2/3 w fazie 4–6 liści. Obserwacje pokazują, że poprawia to rozwój korzeni i ziarnkowanie. Jeśli masz kwaśną glebę, warto też dodać wapno magnezowe. Dodatkowo dolistne mikroelementy (np. bor) w fazie kwitnienia podnoszą plon.
Chyba warto ogarnąć dolistne wapń i magnez, ale nie mam pewności.