Kiedy najlepiej przejść na emeryturę?

Przez pawekxp · 01.07.2026, 16:50 · Biznes, finanse i prawo · 6 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 01.07.2026, 16:50
Zastanawiam się ostatnio nad moją emeryturą. Mam teraz 61 lat i nie wiem, czy iść na nią od razu, czy może warto poczekać do 65-tki. Słyszałem, że im później zaczniesz, tym wyższe świadczenie, ale nie mam pojęcia, jak to się dokładnie liczy. Próbowałem trochę doczytać w necie, ale przepisy ciągle się zmieniają i robi się bałagan. Nie wiem też, czy brać pod uwagę koszty życia czy inflację przy decyzji. Ktoś miał podobną sytuację i może podzielić się swoimi wyliczeniami lub radą? Z góry dzięki za wszelkie sugestie :)
Napisano 03.07.2026, 13:05
Sam zdecydowałem się iść na emeryturę w wieku 63 lat, bo miałem problemy zdrowotne. Wyszło mi, że ostatecznie zyskałem więcej niż gdybym poszedł w 60-tce.
Napisano 08.07.2026, 15:15
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba jak poczekasz dłużej to dostaniesz więcej, ale nie wiem o ile dokładnie.
Napisano 13.07.2026, 18:20
Też się nad tym zastanawiam, temat trudny...
Napisano 13.07.2026, 18:50
Ja bym poczekał, nawet kilka lat różnicy w wypłacie robi robotę.
Napisano 16.07.2026, 23:00
Jeśli możesz pozwolić sobie finansowo, to czekanie zwiększa kapitał początkowy i procent składany. W praktyce różnica między świadczeniem w wieku 61 a 65 lat może wynieść nawet 20–25%. Trzeba policzyć swój kapitał zgromadzony na koncie emerytalnym i porównać z ewentualnymi dochodami z pracy w tym czasie. Najlepiej skorzystać z symulatora na stronie ZUS albo porozmawiać z doradcą emerytalnym.
Napisano 18.07.2026, 20:40
Popieram wcześniejsze wypowiedzi – lepiej policzyć niż iść w ciemno.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie