Planuję krótki wypad w Góry Stołowe na weekend. Nigdy tam nie byłem, ale słyszałem, że są fajne formacje skalne i trasy spacerowe. Zastanawiam się, co koniecznie trzeba odwiedzić – Szczeliniec, Błędne Skały czy może coś mniej obleganego? Chciałbym też jakieś ciekawe widoki i miejsca na zdjęcia. Macie jakieś typy? 😉
Wybieram się w Góry Stołowe – co warto zobaczyć?
Wydaje mi się, że warto też pojechać na Błędne Skały, ale mogę się mylić.
Jeżeli masz więcej czasu, to polecam zejść do Wąwozu Szklarki w okolicach Karłowa – spokój i piękne wodospady. Trasa jest prosta, idealna na odpoczynek po skalnych atrakcjach.
U mnie największe wrażenie zrobiły Skalne Grzyby przy zachodzie słońca, w świetle robią mega kolorystyczny efekt. Warto zostać do wieczora.
Chyba jest tam też ścieżka geologiczna, może to coś dla fanów kamieni?
Jeśli to pierwszy raz, to koniecznie Szczeliniec Wielki i Błędne Skały. Na Szczelińcu masz punkt widokowy na całą Kotlinę Kłodzką, a tam schodki i taras robią robotę. Błędne Skały to z kolei labirynt skalny, warto wziąć latarkę. Można też połączyć wycieczkę z trasą do Skalnych Grzybów koło Radkowa.
Ja bym dorzucił jeszcze Skalne Grzyby, super sprawa i mało ludzi rano :)
Na deser warto zaliczyć punkt widokowy na szczycie Radkowskich Skał – parking jest blisko, potem krótki spacerek i super panorama na Góry Bardzkie.
Podbijam, bo też planuję tam jechać.
Też się nad tym zastanawiam, ciekawy temat.
Można też zaliczyć trasę przez schody Bartka, niby trudniejsze, ale widoki rekompensują wysiłek.
Sam się zastanawiam nad mniej znanymi miejscami, może ktoś coś poleci?
Zostawiliśmy auto koło Karłowa i stamtąd ruszyliśmy na Szczeliniec, potem Błędne Skały. Fajna pętelka na cały dzień.
Polecam też Pasterkę i punkt widokowy na Ostre Skały, fajna, krótka pętla :)