Ile można zarobić handlując zbożem?

Przez oskar_grabowski · 02.07.2026, 10:40 · Przemysł i rolnictwo · 4 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 02.07.2026, 10:40
Myślę o rozpoczęciu małego biznesu zbożowego i zastanawiam się, czy to w ogóle ma sens. Ktoś się orientuje jakie są realne marże przy sprzedaży pszenicy czy kukurydzy? Słyszałem różne liczby, ale ciężko ocenić na ile to prawdziwe. Na start planuję obrót może kilkudziesięciu ton, więc liczy się każdy procent. Może ktoś ma już jakieś doświadczenia albo konkretne dane? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i przykłady :)
Napisano 08.07.2026, 15:05
Generalnie marże w handlu zbożem w Polsce to zwykle 3–10%, zależy od wolumenu i rodzaju zboża. Pszenica często jest niżej wyceniana, kasza i jęczmień potrafią dać lepszą stawkę. Trzeba doliczyć koszty transportu i przechowywania – magazyn nawet na kilka dni to dodatkowe 0,5–1% kosztu. Jeśli masz stałych odbiorców i dobre warunki logistyczne, możesz pójść w górę tej skali, ale bez długoterminowej umowy ciężko o wyższe marże.
Napisano 11.07.2026, 07:05
chyba słyszałem, że przy dużych wolumenach marża spada do 2–4%, ale nie jestem pewien czy dobrze to pamiętam
Napisano 16.07.2026, 23:20
u mnie wyszło ok 7% i to już przy moim małym wolumenie, nawet spoko
Napisano 19.07.2026, 09:55
w zeszłym sezonie miałem ok 150 ton pszenicy i brutto wyszło mi jakieś 15 tys zł zysku, ale musiałem pilnować kosztów paliwa i magazynu
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie