Zastanawiam się nad dołączeniem do Obrony Terytorialnej. Słyszałem, że to fajna sprawa, ale nie wiem ile to czasu zajmuje i czy naprawdę warto. Głównie chodzi mi o naukę pierwszej pomocy i trochę formę fizyczną. Trochę obawiam się papierologii i czy nie wpłynie to na pracę. Jeśli ktoś jest w OT albo był, to dajcie znać co i jak :)
Czy warto iść do Obrony Terytorialnej?
warto, ja jestem zadowolony
chyba słyszałem, że do OT nie trzeba mieć super kondycji, ale nie wiem czy to prawda
U mnie tak to wyglądało: najpierw szkolenie podstawowe, potem ćwiczenia co miesiąc. Mega poprawiłem kondycję i nauczyłem się obsługi sprzętu. Jeśli masz na to czas i motywację, spoko sprawa, ale trzeba liczyć się z wyjazdami w każdych warunkach pogodowych.
Służyłem w OT przez rok i najlepsze było to, że nauczyłem się działać w grupie pod presją. Teraz mam większą pewność siebie i przydatne umiejętności w pracy.
Ja bym brał, fajna ekipa i dużo się dzieje.
Trudno powiedzieć jednoznacznie, są plusy jak rozwój fizyczny i minusy jak czasochłonność. Zależy od priorytetów.
podbijam, bo mam podobny dylemat
Zapisalem sie z kumplami głównie dla rozrywki i żeby poprawić formę. Okazało się, że warto – poznaliśmy dużo ludzi, a kurs pierwszej pomocy przydał mi sie w życiu prywatnym.
Do OT wstąpiłem głównie dla kursów z pierwszej pomocy i taktyki. Organizacja jest spoko, grupa wspierająca, ale papierologia przy naborze irytuje. Teraz prowadzę sekcję ratowniczą i dużo się nauczyłem, więc polecam choćby dla tych umiejętności.
Obrona Terytorialna to nie tylko strzelania i marsze. Są też szkolenia z ratownictwa medycznego, łączności czy logistyki. Zobacz, co oferuje twoja lokalna brygada, bo programy się różnią między regionami.
u mnie sie sprawdziło, warte grzechu
Miałem okazję brać udział w ćwiczeniach zimowych – było ciężko, mróz + nocka w lesie, ale adrenalina i satysfakcja ogromne.
też się nad tym zastanawiam, czekam na więcej opinii
wydaje mi się, że szkolenia bywają nieregularne, ale nie mam pewności