Mam piłę spalinową Husqvarna 135 i nie wiem jaki łańcuch do niej dobrać. W instrukcji piszą że .325 i 1,3 mm grubości, ale kompletnie się na tym nie znam. W sklepach doradzają Oregon albo Stihl, ale są drogie. Może ktoś używa tańszych zamienników i poleca coś sprawdzonego? Zależy mi żeby nie zjadał za dużo mocy i ładnie ciął.
Jaki łańcuch do piły spalinowej wybrać?
No ja to ciągle pytam kolegów od drewna haha.
Myślę, że każdy ma inne obciążenie piły, więc to mocno indywidualne.
Ja od lat kupuję Oregonowe łańcuchy i jestem zadowolony. Raz na jakiś czas trzeba je naostrzyć, ale generalnie trzymają ostrość.
Wydaje mi się, że dobór zależy też od mocy piły, ale nie jestem pewien.
Podbijam temat, sam jeszcze nie kupiłem.
Na mojej Husqvarnie montowałem łańcuch z pitch 0,325" i spisuje się idealnie, mniej drgań.
Też się nad tym zastanawiam, temat ciekawy.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale Oregon ma chyba większy wybór typów do różnych zastosowań.
Jeżeli tnąłeś głównie grube drewno, wybierz węższą prowadnicę i chain low kickback. Podniesie to bezpieczeństwo przy pracy.
Przy wyborze łańcucha zwróć uwagę na podziałkę (np. 3/8", .325"), grubość ogniwa prowadzącego i ilość ogniw. Najpopularniejsze to Oregon i Stihl, mają dobre parametry wytrzymałościowe.
Zwróć uwagę na twardość stali, najlepiej ok. 65HRC. Warto też kupić dobre ostrzałki albo pilnik do łańcucha.
Polecam łańcuch z niskim poborem mocy.
Ja biorę oryginalny Stihl i jest ok.
U mnie sprawdziły się też łańcuchy od Echo, polecam.
U mnie najdłużej wytrzymywał łańcuch marki Oregon z powłoką teflonową.
Trzeba sprawdzić instrukcję piły, tam są dokładne specyfikacje.
Te czarne teflonowe są spoczko.
chyba lepiej nie bawić się w tańsze zamienniki, ale nie wiem na sto procent.
Jak jest mokre drewno, to mi najbardziej sprawdziły się łańcuchy z węglikiem wolframu.