Próbuję ogarnąć angielski bo za 3 miesiące jadę na staż do UK i nie chcę wyglądać jak totalny żółtodziób. W sumie codziennie coś tam sobie powtarzam, ale mam wrażenie że w ogóle mi to nie wchodzi do głowy. Ktoś ma pomysły jak przyswoić słówka i gramatykę na szybko? Może jakieś apki albo techniki? Będę wdzięczny za wszystkie rady :)
Jak w krótkim czasie ogarnąć angielski?
Moim zdaniem warto poszukać partnera do wymiany językowej, ja tak robiłem
Spróbuj prowadzić dziennik po angielsku – nawet 3 zdania dziennie. Jeśli zatwierdzasz własne teksty, uczysz się konstrukcji i słownictwa w praktyce. Przy okazji możesz wracać do wcześniejszych wpisów, żeby sprawdzać postępy. Taka regularna aktywność pisemna + rozmowy z kimś znajomym to świetne combo.
chyba fajnie działa Immersion Method, czyli tylko angielski przez cały dzień, ale nie wiem czy to nie za dużo
Może spróbuj podzielić naukę na bloki tematyczne i robić regularne powtórki?
Ja zacząłem codziennie rozmawiać z native speakerem przez 30 min i efekty były lepsze niż na kursie, serio
U mnie Duolingo + filmy z napisami i w 2 miesiące ogarnąłem sporo
Zainwestuj w system SRS (spaced repetition) – np. Anki czy Memrise. Codzienne krótkie sesje z fiszkami po 15–20 min naprawdę robią różnicę. Dodatkowo warto słuchać podcastów na różnych poziomach, żeby przyzwyczaić ucho do naturalnego języka. Do tego 2–3 razy w tygodniu staraj się pisać krótkie notatki po angielsku i od razu je poprawiać (np. z pomocą korektora online). Kombinacja aktywnych i pasywnych metod powinna przyspieszyć naukę.
Żałuję, że nie zacząłem od podcastów – teraz codziennie słucham ESLPod i to naprawdę mi pomogło podciągnąć rozumienie ze słuchu