Jak w krótkim czasie ogarnąć angielski?

Przez czuryl · 02.07.2026, 14:40 · Praca i edukacja · 6 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 02.07.2026, 14:40
Próbuję ogarnąć angielski bo za 3 miesiące jadę na staż do UK i nie chcę wyglądać jak totalny żółtodziób. W sumie codziennie coś tam sobie powtarzam, ale mam wrażenie że w ogóle mi to nie wchodzi do głowy. Ktoś ma pomysły jak przyswoić słówka i gramatykę na szybko? Może jakieś apki albo techniki? Będę wdzięczny za wszystkie rady :)
Napisano 05.07.2026, 17:30
Moim zdaniem warto poszukać partnera do wymiany językowej, ja tak robiłem
Napisano 08.07.2026, 07:30
Spróbuj prowadzić dziennik po angielsku – nawet 3 zdania dziennie. Jeśli zatwierdzasz własne teksty, uczysz się konstrukcji i słownictwa w praktyce. Przy okazji możesz wracać do wcześniejszych wpisów, żeby sprawdzać postępy. Taka regularna aktywność pisemna + rozmowy z kimś znajomym to świetne combo.
Napisano 08.07.2026, 14:20
chyba fajnie działa Immersion Method, czyli tylko angielski przez cały dzień, ale nie wiem czy to nie za dużo
Napisano 09.07.2026, 07:05
Może spróbuj podzielić naukę na bloki tematyczne i robić regularne powtórki?
Napisano 09.07.2026, 18:00
Ja zacząłem codziennie rozmawiać z native speakerem przez 30 min i efekty były lepsze niż na kursie, serio
Napisano 12.07.2026, 11:00
U mnie Duolingo + filmy z napisami i w 2 miesiące ogarnąłem sporo
Napisano 13.07.2026, 20:55
Zainwestuj w system SRS (spaced repetition) – np. Anki czy Memrise. Codzienne krótkie sesje z fiszkami po 15–20 min naprawdę robią różnicę. Dodatkowo warto słuchać podcastów na różnych poziomach, żeby przyzwyczaić ucho do naturalnego języka. Do tego 2–3 razy w tygodniu staraj się pisać krótkie notatki po angielsku i od razu je poprawiać (np. z pomocą korektora online). Kombinacja aktywnych i pasywnych metod powinna przyspieszyć naukę.
Napisano 14.07.2026, 19:05
Żałuję, że nie zacząłem od podcastów – teraz codziennie słucham ESLPod i to naprawdę mi pomogło podciągnąć rozumienie ze słuchu
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie