Potrzebuję kupić kabel koncentryczny do anteny dachowej. Mam antenę DVB-T na dachu i nie wiem czy lepiej pociągnąć RG6 czy RG59. Kabel będzie miał ok. 20 metrów i przejdzie przez tynk budynku, więc zastanawiam się też nad ekranowaniem. Widziałem w sklepach różne ceny i parametry i nie wiem czym się kierować. Macie jakieś doświadczenia albo wskazówki?
Jaki kabel koncentryczny wybrać do anteny DVB-T?
Jeśli masz antenę DVB-T, to rzeczywiście lepszy będzie kabel RG6/U o impedancji 75 Ω. Ma niższe tłumienie niż RG59 i lepsze ekranowanie, więc przy dłuższym odcinku (20–30 m) sygnał mniej traci.
Kabel RG11 ma niższe tłumienie niż RG6, ale jest grubszy i mniej elastyczny. Jeśli możesz uciągnąć sztywniejszy przewód, to RG11 na 20 m jeszcze lepiej zachowa sygnał niż RG6.
Zwróć uwagę na żyłę centralną – musi być miedziana, a nie aluminiowa. Kabel z rdzeniem z czystej miedzi ma lepszą przewodność i trwałość, a przez to mniej strat sygnału.
Przy takiej długości (20 m) warto wybierać kabel o średnicy żyły 1,02 lub 1,13 mm. Cieńsze kable mają większe tłumienie i mogą obniżyć jakość odbioru słabszych kanałów.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale przy dłuższych odcinkach RG59 tłumi bardziej.
Do 20 metrów RG6 idzie w parku, spoko.
Podbijam temat, sam nie wiem co lepsze.
Ciekawe co inni powiedzą, temat pobudliwy :)
Ja kiedyś dałem 30 m kabla RG6 z marketu budowlanego i przez 2 sezony było ok, nawet przy burzy nic nie skakało.
Ja bym od razu brał kabel z podwójnym ekranem, RG6 minimum.
U mnie podobny problem, ale nadal szukam odpowiedzi.
Dobre pytanie, sam kiedyś miałem zagwozdkę i ostatecznie kupiłem RG6.
Testowałem różne kable, najbardziej wpadł mi w oko 6C-FB z bitumicznym żelem wewnątrz – zero korozji.
Zgadzam się z powyższymi, wybór kabla naprawdę robi różnicę, warto zainwestować.
RG59 tani, ale u mnie po roku trzeba było wymieniać, więc RG6.
Pamiętaj o dobrej jakości wtykach F i solidnym zaciskaniu. Nawet najlepszy kabel straci zalety, jeśli wtyk będzie słabo przylegał lub nie będzie galwanicznego połączenia.
Interesujący temat, też monitoruję.
Też się nad tym ostatnio zastanawiam, czekam na dobre rady.
Wystarczy dobry RG6 i wtyczka F zaciskana, nic więcej.