Planuję kupić nowy telewizor 4K do salonu, głównie do filmów i grania na konsoli. Budżet mam w okolicach 3000–3500 zł, ale mogę trochę dołożyć, jeśli warto. Zastanawiam się nad wyborem między OLED a QLED albo zwykłym LED. Ktoś ma doświadczenie z konkretnymi modelami do tej ceny? Dzięki za wszystkie sugestie :)
Jaki telewizor 4K warto teraz kupić?
Wydaje mi się, że OLEDy mogą się wypalać, ale za to obraz mają lepszy niż LED
Ja brałem LG CX i bajka. Czernie kosmos i input lag niski.
Może poczekaj do promocji np. na ecommerce albo w elektromarkecie, ceny spadają czasem nawet o 20%
U siebie mam Samsunga Q80T 55 cali i sprawuje się ok, kolory żywe, ale kąty widzenia słabsze, ogólnie jestem zadowolony
Jeśli masz 3-3,5 tys. zł, to weź LG UP7500 – dobra matryca, niskie opóźnienia i Dolby Vision. Samsung Q60A ma mocniejszy kontrast, ale czernie są gorsze od OLED-a. Sony XH85 też warto rzucić okiem, oferuje świetne skalowanie i dźwięk. Jeżeli oglądasz głównie filmy, lepszy będzie LG OLED C1, choć kosztuje więcej. W sklepach często mają demo – polecam porównać na żywo.