Jaką karmę wybrać dla psa alergika?

Przez lukryb33 · 02.07.2026, 22:20 · Zwierzęta · 6 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 02.07.2026, 22:20
Moja suczka od kilku miesięcy strasznie się drapie i ma podrażnioną skórę, weterynarz podejrzewa alergię pokarmową. Próbowałam już zmienić na karmę bezzbożową, ale nadal bez efektu. Chciałabym zostać przy suchej karmie, bo nie chce jeść mokrej. Ktoś miał podobny przypadek? Co polecacie, żeby to w końcu ustało? :)
Napisano 04.07.2026, 10:50
Moja husky miała wyjątkowo wrażliwy żołądek i alergię na kurczaka. Po przejściu na karmę z kaczką od Husse zmiany były widoczne już po dwóch tygodniach.
Napisano 05.07.2026, 13:25
Jeśli wetka podejrzewa alergię pokarmową to warto zacząć od karm hipoalergicznych z białkiem hydrolizowanym lub karm z jedynym źródłem białka (np. kaczka, królik). Wybieraj produkty o krótkim składzie, bez zbóż i sztucznych dodatków. Sprawdź karmy weterynaryjne jak Royal Canin Hypoallergenic albo Purina HA, ale też dobre są mieszanki bezzbożowe z jednej białkowej formuły. Zawsze wprowadzaj nową karmę stopniowo przez 7–10 dni i obserwuj reakcję skóry oraz sierści.
Napisano 08.07.2026, 21:45
U mnie podobnie, też szukam sprawdzonej karmy, temat bardzo ważny
Napisano 16.07.2026, 20:50
Wydaje mi się że karma z łososiem bez zbóż mogłaby pomóc, ale nie jestem pewien czy to najlepszy wybór
Napisano 18.07.2026, 20:50
Każdy psiak reaguje inaczej, więc dobrze by było skonsultować dobór karmy z weterynarzem i samemu obserwować reakcje po kolejnych zmianach składu
Napisano 18.07.2026, 22:30
Miałam beagle z alergią i ostatecznie pomógł suchy GranataPet Sensitive, szybko przestał się drapać
Napisano 20.07.2026, 21:50
Przy alergii warto wprowadzić karmę eliminacyjną na minimum 6–8 tygodni, bez przekąsek i dodatków. Patrz na zawartość białka zwierzęcego w jednorodnym źródle, np. łosoś, kaczka, jeleń. Sprawdź też poziom tłuszczu, bo niektóre psiaki źle tolerują wysoko tłuste diety. Jeśli zwykła hipo nie działa, poszukaj hydrolyzowanych formuł.
Napisano 21.07.2026, 13:10
Ja daję mojej psinie karmę na jagnięcinie i zero problemów :)
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie