Rok temu kupiłem maltańczyka i od początku mam dylemat z karmą. W sklepach tyle różnych suchych i mokrych opcji, że nie wiem, co jest lepsze. Mały piesek, wrażliwe żołądek i boję się, że zrobię mu krzywdę. Może ktoś ma doświadczenie i poleci konkretną karmę dla tej rasy? Zależy mi też, żeby granulat nie był za duży i jakiś skład w miarę ok. Będę wdzięczny za każdą sugestię :)
Jaką karmę wybrać dla maltańczyka?
Wydaje mi się, że sucha karma jest zdrowsza, ale nie znam się najlepiej.
Jak był szczeniakiem, to jadł Acana Puppy, teraz zmieniłem na drobiową Premium marki Brit i jest ok.
Moim zdaniem Purina Pro Plan Small & Mini działa u nas dobrze.
Chyba karma z rybą byłaby okej, ale nie jestem pewien czy to nie ciężkostrawne.
Ja daję Royal Canin Maltese i spoko, sierść ładnie się błyszczy.
Ja bym brał coś hipoalergicznego, np. Platinum Grain Free.
Mój maltańczyk miał problemy z brzuchem jak jadł drobiową karmę, więc przerzuciłam się na jagnięcinę i jest dużo lepiej.
Maltańczyki rzeczywiście mają malutkie szczęki, więc szukaj karmy z małymi granulami - np. Royal Canin Maltese Adult. Ma dobre źródła białka i nie zawiera zbędnych wypełniaczy. Podawaj 3-4 małe porcje dziennie zamiast jednej dużej.
Możesz rotować źródła białka – np. tydzień drób, potem jagnięcina czy ryba. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko alergii pokarmowych i zapewnisz mu różnorodność składników.
U mnie podobnie, maltańczyk miał problemy więc stoję w miejscu.
Podbijam, też czekam na porady bo nie wiem co wybrać.