Ostatnio zastanawiam się czy lepiej brać telefon na kartę czy przejść na abonament. Korzystam głównie z internetu, rzadko dzwonię ale nie chcę przepłacać i nie lubię umów na 24 miesiące. Słyszałem, że w prepaid są jakieś bonusy na social media, ale z drugiej strony abonament ma nielimitowane SMS-y i minutę. Macie może jakieś porady albo własne doświadczenia? Ps. używam Samsunga S20 i zależy mi na stabilnym 4G :)
Kartówka czy abonament – co byście wzięli?
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba także Plus ma niezły prepaid z no limit rozmów.
Miałem mix Play, doładowania co miesiąc, fajna sprawa bo nie trzeba myśleć o rachunkach.
U mnie abonament, taniej wychodzi.
Podbijam, czekam na opinie.
Wydaje mi się że karta fajna, ale pewien nie jestem.
Chyba abonament wychodzi taniej jak używasz dużo danych.
Przy niskim zużyciu internetu i sporadycznych rozmowach prepaid zazwyczaj wychodzi korzystniej - nie płacisz co miesiąc za nieużywane pakiety. Warto spojrzeć na oferty Mix od operatorów, bo często można dobrać elastyczny pakiet danych i minut.
Sam porównałem ostatnio ofertę Play na kartę vs Orange Flex i wyszło mi, że Orange Flex z automatycznym odnawianiem pakietów jest wygodniejszy niż standardowy abonament i nie wymaga telefonu na umowę. Minusy to jednak trochę wyższa cena za GB.
U mnie podobny dylemat.
Kartówka dla mnie zawsze, nie ma zaskoczeń.
Warto sprawdzić tzw. mixy czyli abonamenty bez umowy, gdzie płacisz co miesiąc za konkretny pakiet. Nie musisz się wiązać na lata, a rachunek zawsze jasny. Prepaid z kolei najlepiej się sprawdza jeśli zużywasz sporadycznie tylko SMS-y i kilka minut.
Też się nad tym zastanawiam.
Jeżeli cenisz sobie przejrzystość rachunków to abonament, jeśli nie lubisz umów długoterminowych to karta. Możesz też rozważyć oferty wirtualnych operatorów, często mają niższe stawki i brak zobowiązań.
Osobiście korzystałem z prepaid w T-Mobile przez rok, potem przeszedłem na abonament za 30 zł z nielimitowanymi rozmowami i więcej nie wróciłem.