Potrzebuję pomocy w wyborze bagażnika montowanego na hak. Chcę przewozić dwa rowery i czasem większe zakupy. Zależy mi na wytrzymałości i prostym montażu, ale nie mam pojęcia, na co jeszcze zwrócić uwagę. Słyszałem o Thule, Westfalia i jakichś tańszych chińskich modelach, opinie są podzielone. Ktoś ma doświadczenie z czymś takim? :)
Jaki bagażnik na hak samochodu wybrać?
Ja bym brał model z odchylaniem, jak chcesz dostać się do klapy.
Kupiłem Peruzzo Pure Instinct na 3 rowery i generalnie OK, choć mój hak mocno to odczuł, musiałem wzmocnić tył auta.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba Black Horse ma całkiem dobre opinie?
Ja bym szukał promocji na Black Horse.
Sprawdź wyważenie rowerów na platformie, niewłaściwy rozkład ciężaru może prowadzić do bujania podczas jazdy.
Kurde, sam się zastanawiam nad takim bagażnikiem, czekam na więcej opinii.
To jak? Thule czy Westfalia? 🤷♂️
Testowałem Saris, lekkie i wygodne, ale przy większych prędkościach odrobina bujania była.
Dobre są modele z modułem integracji elektryki bagażnika z autem – mniej kabli na wierzchu, lepsza estetyka i bezpieczeństwo.
Jeździłem też z bc-bike carrier i było ok, ale montaż chwilę trwa, to nie plug and play.
Też się nad tym zastanawiam, podbijam temat.
Chyba najpierw trzeba sprawdzić homologację twojego auta, nie chcę wprowadzać w błąd.
Warto zwrócić uwagę na nośność bagażnika, większość popularnych modeli ma ok. 60 kg, ale jeśli masz większy bagaż lub dwa rowery z bateriami, to może być za mało. Sprawdź też czy ma funkcję odchylania do dostępu do klapy, bo to bardzo wygodne.
Mi wystarczył zwykły najtańszy z allegro 😂
Zwróć też uwagę na rodzaj blokady ramion – gumowa osłona może rysować ramę, lepiej wybrać paski z tworzywa lub system szybkiego zacisku.
Sprawdź też czy producent nie wymaga dodatkowej płytki montażowej, czasem trzeba dokupić adapter do konkretnej marki samochodu.