Zastanawiam się nad wyborem kierunku jako technik masażysta. Słyszałem, że to może być fajny zawód, ale nie wiem jak wygląda rynek pracy i czy po szkole da się zarobić na siebie. Czy ktoś z was ma doświadczenie lub opinię na ten temat? Jak wyglądają praktyki, zarobki, perspektywy rozwoju? Będę wdzięczny za szczere odpowiedzi.
Czy warto iść na technika masażystę?
to temat na dłuższą dyskusję, ciekawe
Ja po technikum dość szybko zdiagnozowałem, że bardziej wolę rehabilitację niż masaż relaksacyjny. Gdybym miał wybierać jeszcze raz, poszedłbym na fizjoterapię, ale masaż to super start i praca w różnych miejscach.
ja też się nad tym zastanawiam, temat ciekawy
Jeżeli cenisz pracę manualną i kontakt z pacjentem, to zawód technika masażysty jest dobry. Zarobki często bazują na stawkach godzinowych – od 40 do 80 zł za sesję, w zależności od miejsca. Warto też rozważyć kursy z terapii manualnej, które rozszerzą ofertę. Pamiętaj, że po 5–10 latach praca fizyczna może obciążać kręgosłup, więc zadbaj o ergonomię.
Warto zwrócić uwagę na akredytacje szkoły – lepiej wybrać ośrodek, który ma wpis w rejestrze kuratorium. Dzięki temu dyplom jest uznawany przez NFZ i szpitale. Poza tym pamiętaj o rozwijaniu umiejętności miękkich, bo ważna jest komunikacja z pacjentem i umiejętność rozpoznania przeciwwskazań.
nie wiem czy szkoła ogarnie praktyki, lepiej samemu poszukać stażu
Nie jestem z branży, ale słyszałem, że trzeba lubić pracę z ludźmi i mieć mocne ręce ;)
trzeba lubić siedzieć przy masażu bo to nie jest lekka robota
W technikum masażysta uczysz się różnych technik: klasyczny, relaksacyjny, limfatyczny. Ważna jest praktyka – większość szkół oferuje praktyki w szpitalach czy przychodniach. Zauważ, że sama dyplom technika może nie wystarczyć, by prowadzić własną działalność – potrzebne są dodatkowe uprawnienia. Z drugiej strony praca daje duże możliwości rozwoju, zwłaszcza w gabinetach SPA.
super fach, ja polecam
u mnie sprawdziło sie zrobienie własnej strony na fb
wydaje mi sie ze w większych miastach lepiej, a na wsi mało pacjentów
ja bym spróbował, mega satysfakcja
chyba warto, ale słyszałem że ciężko potem samemu rozkręcić własny gabinet