Chcę zmienić płyn do płukania jamy ustnej bo obecny wcale nie odświeża jakoś mega. Zależy mi na czymś niezbyt agresywnym, ale skutecznym w zabijaniu bakterii. Macie jakieś sprawdzone marki albo smaki? Może coś bez alkoholu, bo drażni mi gardło. Dajcie znać, co się u was sprawdza :)
Szukam dobrego płynu do płukania ust – co polecacie?
Próbowałem ostatnio płynu Elmex Sensitive Plus – niby głównie do nadwrażliwości zębów, ale całkiem nieźle odświeża i wzmacnia szkliwo. Nie jest przesadnie pikantny, ale ma przyjemny miętowy smak. Używam go rano i wieczorem, po kilku dniach widzę mniej osadu płytkowego. Do użytku codziennego super. Wadą jest chyba tylko wyższa cena, ale myślę, że warto.
Kiedyś bałem się płynów z alkoholem, ale Vitis Junior Zero okazał się łagodny i naprawdę pomaga z problemem aft. Ma delikatny smak i można go używać kilka razy dziennie. Mnie też przekonał, bo przestały mi się robić ranki na policzkach. Do dzieci też spoko. Dla dorosłych może smakuje trochę za łagodnie, ale warto spróbować.
Od kilku miesięcy stosuję Listerine Zero, bo nie jest aż tak mocny, ale fajnie zabija bakterie. Mam wrażliwy żołądek i słaby odruch wymiotny, więc mocne mi nie pasowało. Pięć minut płukania i oddech świeży praktycznie przez cały dzień. Na wrażliwe dziąsła działa dobrze, nie szczypie. Jeśli szukasz czegoś delikatniejszego, to może warto zerknąć na wersję bez alkoholu.
Wydaje mi się, że płyny z olejkami eterycznymi są delikatniejsze, ale nie jestem pewna.
ja biorę zawsze bezalkoholowy Colgate, jest ok
Podbijam temat, bo sam nie wiem, co wybrać.
Po przejściu na naturalne pasty i płyny (np. z szałwią) zauważyłem, że dziąsła nie krwawią przy szczotkowaniu. Teraz używam płynu BioMare i polecam tym, co mają problem z delikatnymi dziąsłami.
Może najlepiej spytać dentysty, bo ja nie jestem ekspertem.
Jeśli nie chcesz alkoholu, spróbuj płynu marki Colgate Plax Fresh Mint. Naprawdę lekki i bez podrażnień, a odświeżenie jest ok. Działa antybakteryjnie i nie wysusza śluzówki. Zauważyłem mniej przebarwień od kawy, odkąd go używam. Polecam szczotkować zęby normalnie, a potem 30 s płukania.
zwykły chlorhexidine jest mocny, ale u mnie pomógł przy stanach zapalnych
Może po prostu wypróbuj kilka i zobaczysz, który odpowiada
Chyba kiedyś korzystałem z jakiegoś bezalkoholowego Colgate, ale nie pamiętam dokładnie nazwy.
Też się nad tym zastanawiam, bo mam już kupiony płyn, ale zacząłem szukać lepszych opinii.
U mnie ciężko powiedzieć, każdy płyn działa trochę inaczej.
Ja mieszam płyn miętowy z odrobiną wody, żeby był lżejszy i nie szczypał, a odświeżenie jest nadal ok. Może komuś będzie taka metoda pasować.
Polecam płyn Swissdent Herbal, bo jest ziołowy i naturalny – w składzie olejek z szałwii, rumianku. Sprawdził się przy zapaleniu dziąseł, bo działa przeciwzapalnie. Chociaż smak bardziej ziołowy niż miętowy, ale przyzwyczaiłem się. U mnie zaczerwienienia dziąseł zniknęły po tygodniu. Przyjemne uczucie czystości.
może Meridol? kupiłam i zadowolona jestem
u mnie super sprawdza się Listerine Total Care, pachnie mega i odświeża na długo
Przez długi czas miałem łagodne podrażnienia dziąseł przy mocnych płynach, więc teraz biorę zawsze wersje „sensitive”. U mnie pomaga i nie piecze.