Potrzebuję klucza pneumatycznego do mechaniki, głównie do odkręcania śrub w samochodach ciężarowych. Myślałem o czymś od Ingersoll Rand albo Milwaukee. Ma być wydajny, ale nie za ciężki, budżet ok 1,5k. Macie jakieś typy? Wydaje mi się, że trafiają się często modele o słabym momencie obrotowym. Dzięki za porady :)
Potrzebuję klucza pneumatycznego do mechaniki – co wybrać?
może warto też zerknąć na opinie na youtube, ale nie wiem czy tam nie przesadzają
chyba qt prd 285 może być dobra opcja, nie jestem pewny 100%
Sprawdź też tzw. twin-hammer vs. pin clutch – te pierwsze mają lepszą trwałość przy dużym obciążeniu, ale są cięższe.
też się nad tym zastanawiam
Jeśli planujesz luzować śruby w ciężarówkach to warto spojrzeć na klucz o momencie powyżej 1000 Nm. Modele Ingersoll Rand 2235 czy Chicago Pneumatic CP776 są bardzo popularne, mają przyzwoitą wydajność powietrzną i trwałą obudowę. Sprawdź też filtr i reduktor, żeby mieć stałe ciśnienie.
u mnie dziala bez zarzutu Ingersoll, polecam
hm, ciekawe
ja bym brał CP6545, lekki i mocny
Dobrym kompromisem jest CP6545 – moment 610 Nm, waga tylko 2 kg i cena umiarkowana. Idealny do prac w warsztacie, nie męczy nadgarstka.
wydaje mi się że Milwaukee ma niezłe parametry ale cena odstrasza
pin clutch odpadał u mnie szybko
Generalnie ważna jest też jakość węża i szybkozłączek, bo bez porządnego układu powietrznego nawet najlepszy klucz nie pokaże pełni mocy.
nie wiem czy dobrze kojarzę, ale IR ma model 2235Ti z aluminium, może lżejszy?
U mnie Makita 6906b wytrzymuje lata, ale to raczej do lżejszych zadań. Do ciężkich śrub bym szukał czegoś mocniejszego.