Potrzebuję klucza pneumatycznego do mechaniki, głównie do odkręcania śrub w samochodach ciężarowych. Myślałem o czymś od Ingersoll Rand albo Milwaukee. Ma być wydajny, ale nie za ciężki, budżet ok 1,5k. Macie jakieś typy? Wydaje mi się, że trafiają się często modele o słabym momencie obrotowym. Dzięki za porady :)
Potrzebuję klucza pneumatycznego do mechaniki – co wybrać?
może warto też zerknąć na opinie na youtube, ale nie wiem czy tam nie przesadzają
chyba qt prd 285 może być dobra opcja, nie jestem pewny 100%
Sprawdź też tzw. twin-hammer vs. pin clutch – te pierwsze mają lepszą trwałość przy dużym obciążeniu, ale są cięższe.
też się nad tym zastanawiam
Jeśli planujesz luzować śruby w ciężarówkach to warto spojrzeć na klucz o momencie powyżej 1000 Nm. Modele Ingersoll Rand 2235 czy Chicago Pneumatic CP776 są bardzo popularne, mają przyzwoitą wydajność powietrzną i trwałą obudowę. Sprawdź też filtr i reduktor, żeby mieć stałe ciśnienie.
u mnie dziala bez zarzutu Ingersoll, polecam
hm, ciekawe
ja bym brał CP6545, lekki i mocny
Dobrym kompromisem jest CP6545 – moment 610 Nm, waga tylko 2 kg i cena umiarkowana. Idealny do prac w warsztacie, nie męczy nadgarstka.
wydaje mi się że Milwaukee ma niezłe parametry ale cena odstrasza
pin clutch odpadał u mnie szybko
Generalnie ważna jest też jakość węża i szybkozłączek, bo bez porządnego układu powietrznego nawet najlepszy klucz nie pokaże pełni mocy.
nie wiem czy dobrze kojarzę, ale IR ma model 2235Ti z aluminium, może lżejszy?
U mnie Makita 6906b wytrzymuje lata, ale to raczej do lżejszych zadań. Do ciężkich śrub bym szukał czegoś mocniejszego.
polecam oglądać testy momentu na żywo, ja na jednym kanale porównali kilka modeli i kupiłem po tym IR 2235 pro.
Podbijam temat
Kiedyś kupiłem tani klucz z marketu, ale poległ po kilku miesiącach – od tamtej pory stawiam tylko na znane marki.
Zwróć uwagę na zużycie powietrza – do wydajnego modelu potrzebna dobra sprężarka. CP776 bierze ok. 340 l/min, a mocniejszy IR 285H aż 425 l/min.
u mnie podobny dylemat