Zabieram się za PDR w garażu i nie wiem jaki klej będzie najlepszy. Macie doświadczenie z tymi hot melt sticks albo innymi klejami do zbijania wgnieceń? Potrzebuję czegoś co dobrze trzyma, a przy odrywaniu nie narazi lakieru. Temperatura w garażu potrafi spaść do kilku stopni, ale czasem jest też gorąco. Ktoś coś sprawdzonego? 🙂
Jaki klej do PDR wybrać?
Myślę, że zależy to też od pistoletu i stopnia pęknięcia lakieru – czasem droższy klej nie daje większej różnicy.
Robiłem wgniecenia w warsztacie i przerzuciłem się z tanich chińskich klejów na oryginał 3M – różnica jest spora. Chińczyki ledwo trzymały, 3M działa naprawdę mocno.
U mnie w zimie najlepiej sprawdzały się kleje high temp – przez niską temperaturę trzeba było więcej ciepła, żeby się trzymało. Tylko trzeba uważać, żeby nie przypalić lakieru.
Chyba kiedyś czytałem, że warto spróbować kleju UV do PDR, ale nie pamiętam skąd.
Ja biorę 3M i jest ok, trzyma jak trzeba i czysto schodzi.
Też się nad tym zastanawiam od jakiegoś czasu, może ktoś jeszcze coś dorzuci.
Z tego co sam używałem, 3M Hot Melt PDR Glue Sticks 08633 to dobry wybór. Dobrze wiąże i po ostygnięciu resztki łatwo odpadają bez uszkodzeń lakieru. Warto mieć kilka rodzajów patyczków (na różne temperatury).