Słyszałem, że nie wszyscy dostali pełne dopłaty za poprzedni sezon i sam wciąż czekam na resztę. Mam 60 ha upraw i już pod koniec kwietnia była pierwsza transza, ale druga jakoś nie wpłynęła jeszcze na konto. Wiecie może, co jest grane i kiedy to w końcu wypłacą? Czy ARiMR ma jakieś opóźnienia albo dodatkowe kontrole?
Kiedy wypłacą resztę dopłat rolnych?
U mnie w tamtym roku druga transza wpłynęła dopiero w połowie lipca. Miałem ok. 70 ha i nie mogłem się doczekać, ale potem przyszło z wolna.
Jeśli ktoś ma zaległości w płatnościach wobec Urzędu Skarbowego albo ZUS, ARiMR może wstrzymać dopłaty. Warto sprawdzić stan zobowiązań przed złożeniem reklamacji.
Podbijam temat bo też jestem w plecy z kasą.
Doprecyzuj jeszcze, czy dostałeś pierwszą transzę w całości czy częściowo?
Zadzwoń do oddziału i dowiedz się, ja bym tak zrobił.
U mnie podobna sprawa, cisza od ARiMR.
Chyba coś było o opóźnieniach z powodu elektronicznego systemu wypłat, ale nie śledziłem dokładnie.
Ja liczę że do sierpnia już wszystko dopłynie.
Też zastanawiam się nad tym, bo u mnie cisza mimo że wszyscy znajomi już mają.
Ja nie dostałem nic, czekam i nie wiem o co chodzi.
Wydaje mi się, że gdzieś czytałem info że część środków poszła na inne cele, ale mogę się mylić.
Według komunikatu ARiMR termin wypłaty drugiej transzy to do końca czerwca, ale widocznie coś się przeciągnęło. Podobno w tym roku wprowadzili dodatkowe weryfikacje dokumentów i dlatego część osób może jeszcze czekać.
Można też sprawdzić na portalu ePUAP, tam zwykle widać aktualny status wniosku o dopłaty. Jeśli jest 'do wypłaty' to powinieneś zobaczyć pieniądze w następnym przelewie.
W zeszłym roku miałem problem z kontem bankowym i dopłaty do mnie nie trafiły. Dopiero po korekcie danych w systemie ARiMR wypłacili mi dopiero we wrześniu.