Stoję przed wyborem między przedszkolem prywatnym a publicznym dla mojego 3-latka. Zastanawiam się nad kosztami i jakością opieki. Prywatne niby lepsze wychowanie, ale publiczne ma tańsze czesne i bliżej domu. Czy lepiej dołożyć więcej kasy czy postawić na publicznego malucha? Macie jakieś doświadczenia albo porady?
Prywatne czy publiczne przedszkole – co wybrać?
Trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw zanim zdecydujesz.
W prywatnym przedszkolu dodatkowo płacisz za język angielski, rytmikę itp. Jeśli w publicznym nie ma takich zajęć, musisz je dokupić gdzie indziej.
No i co Wy na to? dalej się zastanawiam.
U mnie podobny dylemat, czekam na porady.
Miałam synka w dwóch przedszkolach prywatnych i żadnego dramatu – zawsze były fajne wycieczki. Tylko wydatki spore.
Koszt prywatnego potrafi być nawet 3-4 razy wyższy niż publicznego, ale warto porównać programy i posiłki, które często są w cenie.
Publiczne – bo bliżej, szybciej do pracy dojedziesz.
Moja córka była w publicznym, nie narzekam. Poznała super dzieciaki i pani pedagog ekstra.
Wydaje mi się, że prywatne ma lepsze zajęcia dodatkowe, ale nie jestem pewna czy warto płacić tyle.
Chyba lepiej zapytać rodziców, ja się nie znam.
Sprawdź jak wygląda dzienna rutyna w obu przedszkolach i porównaj.
Z mojego doświadczenia prywatne placówki często oferują mniejsze grupy dzieci, więc wychowawcy mają więcej czasu dla każdego, ale rzeczywiście to duży wydatek miesięczny.
Dużo zależy od konkretnego miejsca, zweryfikuj program, wycieczki, opinie, wtedy łatwiej podjąć decyzję.
Też się nad tym zastanawiam, temat ciekawy.
My zaczęliśmy od publicznego, potem przenieśliśmy do prywatnego – głównie dla angielskiego i zajęć sportowych.
Nam bardziej zależało na elastycznym czasie odbioru dziecka, w prywatnym zdarzało się, że wychowawczynie zostawały dłużej. W publicznym trzeba się trzymać grafiku.
Nie ma jednej uniwersalnej opcji, wszystko zależy od Twoich priorytetów.