Potrzebuję statyw do aparatu do zdjęć krajobrazowych i podróży, taki żeby był lekki, stabilny i mieścił się w plecaku. Zastanawiam się nad karbonem, bo ponoć super lekki, ale aluminium wydaje się tańsze i wytrzymałe. No i nie wiem, czy lepsza głowica kulowa czy 3-drożna do panoramy. Ktoś coś poleci w rozsądnej cenie? Byłbym wdzięczny za opinie albo doświadczenia :)
Jaki statyw do aparatu polecacie?
Jeśli priorytetem jest niska waga, to statyw z włókna węglowego będzie najlepszy, np. Gitzo Traveler. Minusem jest cena, ale stabilność na wietrze lepsza niż aluminium.
ja bym brał coś z szybkozłączką, mega wygoda
wydaje mi sie, że warto zwrócić uwagę na nośność i materiał nóg, ale nie jestem pewien
tez sie nad tym zastanawiam, dobry temat
Ja osobiście korzystam z czegoś tańszego, ale czasem brakuje stabilności przy dłuższych czasach naświetlania
Miałem Cullmann Magnesit, był spoko, ale rozkładanie nóg było trochę upierdliwe. Teraz jestem fanem systemu AirHed II od Manfrotto.
u mnie świetnie sprawdza sie benro travel angel
podbijam temat, bo też mi się przyda kilka rekomendacji
Kiedyś kupiłem tani statyw z plastiku i po tygodniu się złamał, teraz biorę tylko aluminium albo karbon
chyba warto sprawdzić także maksymalna wysokość i łatwość przenoszenia