ProTip: wezwij od razu rzeczoznawcę zewnętrznego, zanim ubezpieczyciel zrobi swoją wycenę. Wtedy masz pewność, że protokół jest neutralny i nie zaniży kosztów. Potem możesz go dorzucić do dokumentacji.
Ile odszkodowania można dostać za zalane mieszkanie? - strona 2
Mam swoją firmę budowlaną, więc sam robiłem kosztorys i widziałem, że w niektórych polisach jest limit 50 zł za m2 podłogi. Upewnij się, ile w twojej umowie bo to może mocno zmniejszyć wypłatę.
ja dostałem 6k i starczyło na ogarnięcie mieszkania
Warto sprawdzić warunki polisy – niektóre firmy mają limit na jedno zdarzenie i na rok. Czasami odliczają udział własny np. 200 zł, a resztę zwracają w 100%. Przy małych szkodach bywa, że nie warto zgłaszać, bo i tak potrącą składkę.
może warto dopytać rzeczoznawcę, ja się nie znam na tych warunkach
Mi akurat rura pękła w kuchni i zalany był cały parter. Miałem polisę na 200 tysięcy sumy ubezpieczenia i dostałem 12 tysięcy brutto. Niby starczyło na remont, ale sprzęt RTV musiałem dokupić osobno.
Dużo zależy od wartości rzeczy zniszczonych. Jeżeli masz np. sprzęt AGD czy RTV, ubezpieczyciel może wypłacić za ich wymianę. Zwykle inspektor ocenia stan i wiek przedmiotu – za 5-letnią pralkę może być niższa stawka niż za nową.
nie wiem czy dobrze kojarzę, ale na forum kiedyś ktoś pisał, że limit to 20k
U mnie były zniszczone tapety i parkiet. Firma ubezpieczeniowa przysłała ekipę, sami ogarnęli remont, a ja zapłaciłem tylko udział własny 500 zł. Jak się okazało, mieli dobrą stawkę za roboczogodzinę.