Planuję aplikować do policji i zastanawiam się nad realnymi zarobkami na start i później. Słyszałem różne kwoty, ale nie wiem, co jest prawdą. Ktoś mógłby rozjaśnić, ile można mieć na rękę od początku służby i jak to się zmienia z czasem? Czy są spore dodatki za służbę nocną albo za stopień? Każda pomoc będzie mega cenna :)
Ile teraz w praktyce zarabia policjant w Polsce?
Są różne czynniki: stopień, region, dodatki. Lepiej dopytać w wydziale kadr albo na szkoleniu kandydackim.
u mnie kumpel z patrolu mówił, że mu wyszło jakieś 3k na rękę i rośnie po roku służby 🙂
Też rozkminiam ten temat, ciekawi mnie ta sprawa.
Przez rok pracowałem w ruchu drogowym i miałem ok. 3600 zł brutto, co na rękę wychodziło około 2600. Po awansie do wydziału kryminalnego i z kierowniczymi obowiązkami doszło mi jeszcze ok. 800 zł dodatków i było prawie 3400 netto.
Wydaje mi się, że w mniejszych miejscowościach płacą ok. tysiąc mniej, ale nie mam pewności, bo nie zbadałem tematu dokładnie.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba gdzieś czytałem, że podstawowa pensja netto to ok. 2500–2700 zł? Mogę się mylić.
Jestem w policji od dwóch lat i na rękę mam teraz ok. 3200 zł. Na początku było ledwo 2800, ale po dodaniu nocówek i dyżurów wyszło znacznie więcej.
Po stażu kandydackim policjant otrzymuje tzw. wynagrodzenie zasadnicze i za służbę; na rękę można liczyć od 2800 do 3000 zł. Gdy zaliczy się kursy specjalistyczne, dodają dodatek za wyszkolenie, co jeszcze podnosi pensję. W mojej komendzie łącznie z innymi świadczeniami średnio wychodzi 3500 brutto, czyli 2500–2700 netto. To i tak zależy od etatu i ewentualnych nadgodzin.
Na początku po szkole policyjnej policjant zarabia około 3800 zł brutto, co daje jakieś 2700–2800 zł na rękę. Po roku służby doliczają się dodatki za zmiany nocne, dyżury i stopień, wtedy brutto może iść nawet do 4500 zł. W dużych miastach te dodatki są wyższe, a w mniejszych województwach trochę skromniej. Z czasem, przy stażu powyżej 5 lat i awansie na aspiranta, można już liczyć na 5–6 tys. brutto. No i nie zapominaj o dodatkach motywacyjnych czy jubileuszowych.