Planuję zakup robota koszącego, trawnik mam ok. 350 m² plus lekko nachylony fragment przy ogrodzeniu, zależy mi na niezawodności i bezawaryjnej pracy. Nie wiem, czy lepiej postawić na markę X, Y albo Z albo jakoś tańszy chiński model. Zależy mi też na łatwej obsłudze i cichej pracy, bo często jestem w domu. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi urządzeniami? Może jakieś konkretne modele polecicie w rozsądnym budżecie do 3000–4000 zł? Dzięki za wszelkie sugestie!
Jaki robot do koszenia trawnika polecacie?
Testowałem u sąsiada model Eufy i byłem mile zaskoczony – cena ok. 2800 zł, działało bez zarzutu.
U mnie podobny dylemat, czekam na rady.
Sprawdź też Stiga Autoclip 225 S – fajnie radzi sobie na nachyleniach do 35%, wbudowany moduł GPS hamuje go przy przesunięciu z obszaru. Może być w twoim budżecie przy okazji promocji.
Ja mam Bosch Indego i spoko daje radę.
W Necie sporo ludzi chwali modele Xiaomi Mi Robot Lawn Mower – ok. 2500 zł, skrojony pod płaskie trawniki do 500 m². Warto dokupić dodatkowe kable graniczne, bo standardowy zestaw jest dość krótki.
Mam Worx Landroid M500. Taniutki, ale robot naprawdę solidny, programowanie przez Wi-Fi, sam wytycza trasę w oparciu o mapa ogrodu. Jedyny minus to dość głośna stacja ładująca, ale jak pracuje to jest cicho.
Ja bym brał Husqvarnę, serio warto zainwestować.
Też się nad tym zastanawiam… niech ktoś coś napisze.
Polecam Husqvarna Automower 305 – ogarnie ogród do 600 m², radzi sobie z nierównym terenem i ma czujnik deszczu, który przerywa pracę. W aplikacji da się wytyczyć strefy koszenia i dostosować tempo pracy.
Ja mam Gardena Sileno City 500 i sprawdza się świetnie na podobnej powierzchni. Ma dedykowaną aplikację, przez którą ustawisz harmonogram koszenia, a bateria trzyma ok. 2 godziny. Obsługa jest prosta: wystarczy ustawić linkę graniczną i robot sam wróci do stacji ładującej. Po założeniu podjazdu w lekkim nachyleniu też radzi sobie bez problemu.
Nie wiem czy Xiaomi nie będzie za głośny w nocy, ktoś testował?
Na pewno warto poczytać recenzje na forach ogrodniczych i porównać specyfikacje.
Trzeba najpierw zmierzyć trawnik i sprawdzić nachylenia, a potem zastanowić się nad mocą robota.
Worx to tani klasyk, ja polecam.
U mnie Landroid naprawdę ogarnia i kosztował grosze jak coś. :)
Chyba Husqvarna ma lepszą aplikację, ale mogę się mylić.
Wydaje mi się, że Gardena jest dość trwała, ale nie jestem pewien.